Renovatie Rode Blok – Joh. M. Coenenstraat Amsterdam Zuid-Oost

Het belang van het vroegtijdig betrekken van een degelijke timmerfabriek bij ontwerp en uitvoering renovatieprojecten!rode_blok_renovatie

“Even de maten van het gat in de gevel opmeten en een passend kozijn plaatsen.” Die tijd is definitief voorbij. Of zou dat in elk geval moeten zijn. Want de moderne en zichzelf respecterende timmerfabriek wordt bij voorkeur in een vroegtijdig stadium bij een project betrokken.

Waarom? Omdat deskundig timmerwerk verder gaat dan het dichten van een gat in de gevel. Een ervaren timmerfabriek beschikt over zeer specialistische know-how en past deze kennis en ervaring graag toe in samenspraak met architect en andere bouwpartners. Over de toegevoegde waarde van het tijdig betrekken van een goede timmerfabriek in de (ver)bouwplannen gaan we hieronder graag in.

Evenwicht tussen oud en nieuw

Als voorbeeld gebruiken we de renovatie van het Rode Blok in Amsterdam. Een gebouw uit 1925 waarin 72 4- en 5-kamerwoningen zijn gehuisvest. Bij de noodzakelijke renovatie in 2003/2004 was het uitgangspunt om het oorspronkelijke karakter van het gebouw te behouden. Want juist de verschillende stijlen die in de gevel zijn toegepast, onderstrepen de zo typerende stijl van het gebouw (Amsterdamse School) en geven het haar unieke uitstraling. Maar om de ruim 75 jaar oude ramen in gelijke stijl weer te herstellen vergt budget en creativiteit.

De uitdagingen waar men bij de renovatie tegenaan liep:

  • de voor dit stadsdeel zeer aangescherpte geluidseisen
  • de gebruikte glasmaten (vielen buiten de huidige regelgeving)
  • de glasroeden (roedeverdeling ontbrak bij de ramen op de hoeken van het blok)
  • de raamkozijnen waren oorspronkelijk van grenen, wat een strak gevelbeeld opleverde. Dit moest ook zo blijven.

De juiste partij

De architecten van het project gingen op zoek naar de juiste partij voor renovatie van het geveltimmerwerk en kwamen uit bij HoutIndustrie Amersfoort. Niet zo vreemd, want juist het intact laten van het oorspronkelijke ontwerp is dé specialiteit van dit bedrijf. Met ruim 100 jaar op de teller hebben zij hun deskundigheid al in menig spraakmakend project tentoon gespreid.

De aanpak van HoutIndustrie Amersfoort? Allereerst alle acties tot in detail inventariseren met alle betrokken partijen:  architect, opdrachtgever, aannemers, bewoners, bouw- en woningtoezicht en welstand. Een tijdrovende klus, maar alleen op deze wijze voorkom je nare verrassingen in het latere traject.

Vervolgens wordt een eerste proefwoning voorzien van de zorgvuldig ontworpen producten. Dit geeft bewoners de mogelijkheid het ontwerp daadwerkelijk te zien en eventueel gewenste wijzigingen door te geven. Pas daarna begint de productie van de gevelelementen. Uiteraard wordt maatwerk geleverd, of het nu gaat om draaikiepramen, schuiframen, openslaande deuren, schuifpuien of binnen- of buitendeuren.

Hedendaags comfort in authentieke stijl

In gezamenlijk overleg met de architect werden alle authentieke details zorgvuldig in kaart gebracht en toegepast op de nieuwe kozijnen (maar liefst 900 stuks!). Een ingewikkeld klusje omdat die nieuwe kozijnen moeten voldoen aan de eisen van Welstand. Deze Commissie toetst of bij renovatie van gebouwen de oorspronkelijke detaillering wel behouden blijft. Daarnaast moeten de kozijnen óók voldoen aan de hedendaagse eisen, zoals:rode blok

  • sterk verbeterde isolatiewaarde
  • geluidswerend
  • eenvoudig te bedienen
  • zowel van de binnen- als van de buitenzijde zelfde aanblik als voorheen

Houtindustrie Amersfoort ging uiterst serieus in op een tweetal kritisch noten vanuit de groep bewoners. De eerst betrof de door de architect gewenste toe te passen houtsoort, western red cedar. De voorkeur van de bewoners lag bij FSC hout. Houtindustrie Amersfoort (zelf FSC-gecertificeerd) kon met haar kennis over duurzaam bosbeheer de keuze voor western red cedar geheel rechtvaardigen.

Daarnaast waren er vraagtekens rondom de toepassing van de glasroeden in de erkerramen van de hoekwoningen. Gevreesd werd voor minder lichtinval, verstoord uitzicht en hinder bij het reinigen van de ramen. Ook hier kreeg Houtindustrie Amersfoort het vertrouwen van de bewoners en uiteindelijk bleken de gevreesde argumenten onterecht en de uiteindelijke aanblik van het gebouw sterk verbeterd.

Value for money

Het zal niemand verbazen dat de expertise van Houtindustrie Amersfoort niet altijd de goedkoopste optie is. Er wordt veel tijd en kennis gestoken in doordachte technieken voor compleet en goed gevelwerk. Maar het bedrijf had zeker geen eeuw overleefd wanneer zij buitensporige prijzen zou hanteren. Veel opdrachtgevers kiezen voor de lange termijn, de meerwaarde van authenticiteit en voor het feit dat een groot stuk van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden uit handen wordt genomen. Meedenken, aandragen van doordachte oplossingen, maken van detailleringen, contacten met bewoners, inmeten én monteren: alles kan bij één ervaren partij worden neergelegd. Dan zijn zij bij Houtindustrie Amersfoort aan het goede adres.

Onze meerwaarde zelf ervaren? Neem vrijblijvend contact met ons op!

 

 

(bron: Het Houtblad – art.  Samen sterk – renovatie het Rode Blok – Kees de Vries)