Waarom houten kozijnen?

Waarom houten kozijnen? Houten kozijnen zijn duurzaam

Hout uit duurzaam beheerde bossen is een grondstof die eigenlijk onuitputtelijk is. Bomen kunnen na 20 tot 120 jaar geoogst worden. Aardolie en erts hebben daarentegen honderden jaren nodig merantiom te kunnen dienen als grondstof. Door hout te gebruiken voor de productie van kozijnen hebben generaties na ons ook nog voldoende grondstoffen tot hun beschikking.

Houten kozijnen hebben een lange levensduur

Wist u dat het oudste, nog steeds in gebruik zijnde, houten kozijn in Nederland uit 1473 stamt! Het is ingebouwd in een pand in Maastricht. Weliswaar een extreem voorbeeld, maar de algemene levensduur van houten kozijnen is toch minstens 50 jaar. Zeker wanneer de kozijnen binnen de gecontroleerde en ideale omstandigheden van een fabriek worden geproduceerd, volledig afgelakt én voorzien van glas en hang- en sluitwerk, hebben ze eenmaal gemonteerd in de gevel een zeer hoge beginkwaliteit.Snelle montage direct na aanlevering vanuit de fabriek verhoogt de levensduur. Er is dan minimale blootstelling aan barre weersomstandigheden en weinig kans op beschadiging.

Waarom houten kozijnen? Houten kozijnen zijn mooi

Hout is een natuurproduct met een warme uitstraling. Houten kozijnen en deuren vormen een natuurlijke verbinding tussen de binnen- en buitenzijde van uw woning. Met hout is het mogelijk om elke gewenste uitstraling te krijgen. Zo behoudt uw woning beter z’n waarde!

Houten kozijnen zijn brandwerend en veilig

Wist u dat een standaard houten kozijn ruimschoots voldoet aan de gestelde eisen voor brandwerendheid? Uit proeven van het centrum voor brandveiligheid Efectis, blijkt de brandwerendheid van een standaard kozijn 30 minuten te bedragen (van binnen naar buiten) en tot wel 60 minuten van buiten naar binnen. Dit komt door het lage warmtegeleidende vermogen van hout. Bovendien vertraagt verkoling van het oppervlak de brand.

Houten kozijnen zijn in elke kleur te leverenfabriek_houtindustrie_amersfoort (12)

Nieuwe houten kozijnen zijn leverbaar in elke gewenste kleur. En bestaande kozijnen zijn qua kleur uiteraard altijd aan te passen aan een gewijzigde smaak. Verf is de goedkoopste manier om uw huis een ander aanzicht te geven én de waarde van uw huis te verhogen. En wist u dat met de huidige hoogwaardige kwaliteiten verf, uw kozijnen slechts één maal in de gemiddeld 7 jaar geschilderd hoeven te worden?

Houten kozijnen leggen CO2 vast

Kozijnen gemaakt van duurzaam geproduceerd hout, dragen bij aan het terugdringen van de opwarming van de aarde. Hoe? Door het proces van fotosynthese vangt een boom CO2 op uit de atmosfeer en houdt dat vast. Bij verbranding van het hout van een boom, komt diezelfde hoeveelheid CO2 weer vrij. Daarmee is duurzaam hout veel milieuvriendelijker dan veel andere bouwmaterialen!

Houten kozijnen passen bij elke woningstijl

Uw huidige moderne voordeur vervangen door één in klassieke of juist landelijke stijl? Met hout is dat geen probleem: een timmerfabriek maakt het voor u op maat in elke gewenste stijl. Het bestaande houten kozijn kan behouden blijven, terwijl bij andere materialen vaak het hele gevelelement vervangen moet worden.

Houten kozijnen zijn inbraakwerend, veilig en eenvoudig te repareren

Wanneer een houten kozijn door een inbraak (of poging daartoe) beschadigd raakt, kan de bekwame timmerman deze schade meestal goed en relatief eenvoudig wegwerken. Bij kunststof of aluminium kozijnen levert braakschade eigenlijk altijd onherstelbare beschadiging op. Met hoge kosten voor totale vervanging.

Houten kozijnen besparen energie

Bent u op zoek naar energiebesparende maatregelen voor uw woning? De keuze voor houten kozijnen is dan een goede keuze. Hout heeft, ten opzichte van andere materialen, uitstekendefabriek_houtindustrie_amersfoort (16) isolerende eigenschappen. Meer dan kunststof, staal of aluminium! Voor elk concept bestaat een kozijn met passende isolatie.

Waarom houten kozijnen? Houten kozijnen zijn recyclebaar

Hout is een materiaal dat uitstekend is te recyclen bijv. in de vorm van houtvezels en spaanders bij de fabricage van plaatmateriaal. Hout kan verder ook prima worden ingezet om groene energie te produceren. De hoeveelheid CO2 die daarbij vrijkomt, is niet meer dan de bij de groei opgeslagen hoeveelheid CO2 in het hout. Volledig CO2-neutraal dus. Daarnaast is hout volledig biologisch afbreekbaar.

Houten kozijnen zijn kou-, tocht- en geluidwerend

Wel ventilatie, geen tocht. Wel lichtinval, maar geen buitenlawaai of lekkage. Als het gaat om het klimaat binnenshuis, stellen we hoge eisen. Goed te weten dat de ontwikkeling van houten kozijnen geheel beantwoordt aan uw woonwensen. Houten kozijnen voldoen aan de nationale en internationale regelgeving op het gebied van wind- en waterdichtheid (volgens Bouwbesluit, KOMO en CE).

Dat is waarom houten kozijnen een verstandige keuze zijn!  Meer lezen? Download hier de brochure van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie.